School of the Museum of Fine Arts

The School of the Museum of Fine Arts had two studios that served multiple roles; traditional drawing instruction (a model on a pedestal surrounded by students in chairs), a painting studio (students with easels and painting set up), and a gallery (requiring wall surface and drawing storage).  The furnishings (chairs, easels, temporary homosote panels, etc.) that allowed for these various roles also cluttered the room and made reconfiguration clumsy and time consuming.  The solution, a collaboration with artist David Kelley, of placing pivoting 'drawing walls' (part easel, part cabinet, part architecture) anchored to the perimeter with common plumbing components, in positions around the studios creates small 'rooms' within the studio for painting classes and exhibits and when retracted become an innocuous part of the perimeter of the room.  This facilitates 'setting the room up' as well as solving the empirical problem of drawing and painting storage.  In addition, when left to the student's imagination the 'drawing walls' create an infinite number of spatial configurations integrating the space of the work with space of the room and  give the activities in the room some permanent architectural recognition.

SCHOOL OF THE MUSEUM OF FINE ARTS
BUTZ + KLUG Architecture, Art Gallery, movable pivoting walls
BUTZ + KLUG Architecture, Art Gallery, movable pivoting walls
BUTZ + KLUG Architecture, Art Gallery, movable pivoting walls
BUTZ + KLUG Architecture, Art Gallery, movable pivoting walls
BUTZ + KLUG Architecture, Art Gallery, movable pivoting walls
BUTZ + KLUG Architecture, Art Gallery, movable pivoting walls
BUTZ + KLUG Architecture, Art Gallery, movable pivoting walls
BUTZ + KLUG Architecture, Art Gallery, movable pivoting walls
BUTZ + KLUG Architecture, Art Gallery, movable pivoting walls
BUTZ + KLUG Architecture, Art Gallery, movable pivoting walls
The School of the Museum of Fine Arts
Drawing Studio Alterations



Credits:

Project Design: Jeff Klug w/ David Kelley
Project Team: Myriam Migrditchian
                         Nicholas Waldman
                         Rob Hagan
Project Dates: January 2006 - October 2008
Project Square Footage: 3400 sq. ft.

Photographs: BUTZ + KLUG